خلاصه ای از گردهمایی تخصصی مجازی در گروه تلگرامی اعتدال
گردهمایی تخصصی مجازی با موضوع حسابرسی به روش IT ، آشنایی با فضای ابری Cloud و آشنایی با بلاک چین Blockchain و کاربرد های تکنولوژی های فوق در حسابرسی در تاریخ 1400/11/08 در گروه تلگرامی “اعتدال” برنامه ریزی و اجرا گردید، که خلاصه ای از صحبت های انجام شده به شرح زیر آماده شده و به اطلاع شما خواهد رسید.
اسامی مدعوین به ترتیب حروف الفبا:
● جناب آقای مرتضی اسدی – حسابدار رسمی و مدیر ارشد سازمان حسابرسی
● جناب آقای منصور شمس احمدی – حسابدار رسمی و شریک موسسه حسابرسی شاهدان
● جناب آقای حسین شهبازی زر- حسابدار رسمی و مشاور و عضو هیأت مدیره تعدادی ازشرکت های گروه همکاران سیستم
● جناب آقای مهندس پویا کیهانی – کارشناس رایانه ای و مدیرعامل شرکت هادی حساب رایان نوین
● سرکار خانم آرشینا منتظری- حسابدار رسمی و شریک موسسه حسابرسی آرمان بصیر
1-حسابرسی به روش آی تی چیست؟
حسابرسان در ايران سالها با روش سنتي خود به بررسي اسناد و مدارک صاحبکاران پرداخته اند.اما در حال حاضر و در موسسات حسابرسی معتبر بين المللي، حسابرسي با استفاده از ابزارها و فنون مبنتی بر رايانه بحث جديدي نيست.حسابرسي فناوري اطلاعات، سيستمي مبتني بر فناوري اطلاعات با هدف کمک به حسابرسان در فرآيند برنامه ريزي، اجرا، کنترل، تکميل و هدايت عمليات حسابرسي است.با استفاده از حسابرسي فناوري اطلاعات ، تجزيه وتحليل حجم انبوهی از اطلاعات در مدت زمان کوتاهي ممکن شده و خطاها، تقلبها و سوء استفاده ها با سهولت بيشتري کشف مي شوند.با توجه به کاربردهای سیستم حسابرسي فناوري اطلاعات می توان به صراحت گفت وجود يک سامانه هوشمند رايانه ای در هر موسسه حسابرسی دانش محور ، نه يک انتخاب بلکه يک الزام و ضرورت مديريتي مي باشد.
2-حسابرسی به روش آی تی به چه صورت انجام می شود؟
چهار مرحله اصلی در اجرای حسابرسی مبتنی بر فناوری اطلاعات:
- یکی از مهمترین مراحل اجرای یک پروژه به روش حسابرسی مبتنی بر فناوری اطلاعات ، دریافت و یا فراخوان اطلاعات از سیستم مشتری به سیستم حسابرسی موجود در موسسه می باشد.داده های مورد نیاز می توانند به شکل های مختلفی از جمله اتصال مستقیم به بانک اطلاعات و یا دریافت اطلاعات از طریق فایل های اکسل و اکسز و … جمع آوری شوند و در دسترس کاربران و مدیران موسسه قرار بگیرند.
مرحله دوم: Planning
تنظيم طرح كلي حسابرسي، برنامه ریزی برای شروع عملیات حسابرسی، درنظر گرفتن زمان آغاز کار و چگونگی اجرای روش های حسابرسی به شرح زیر:
● برنامه حسابرسی مقدماتی را آماده کنید.
● بودجه زمانی کار را مشخص کنید.
● همکاران حسابرسی را تعیین کنید.
● جدول زمانی تکمیل کار را مهیا کنید.
● برآورد مورد انتظار از خطر ذاتی و خطر کنترل و شناسایی زمینه های از حسابرسی که به توجه ویژه نیاز دارد.
● تعیین میزان اهمیت از لحاظ مقاصد حسابرسی را مشخص کنید.
● سیستم حسابرسی در این مرحله اقدام به ساخت تراز آزمایشی نموده و سپس حسابرس جهت تشکیل کاربرگ های اصلی و فرعی، اقدام به اختصاص عطف ها و طبقه مربوط به هر حساب در صورتهاي مالي بنماید.
مرحله سوم: Worksheet
- در این مرحله باید با استفاده از ابزار های موجود در سیستم حسابرسی اقدام به تهیه اتوماتیک کاربرگ های حسابرسی نمود، از جمله تهیه کاربرگ هاي اصلی ، فرعی ، رسيدگی ، سند رسي و رسيدگي هاي خاص و … که کاربران موسسات حسابرسی زمان زیادی را برای تهیه آنها صرف می نمایند.
- امکان نمونه گیری و انتخاب اقلام مورد نیاز برای رسیدگی بصورت هوشمند با روش های متنوعی از جمله تشخيص و تعيين هوشمند سطح اهميت هر حساب و مناطق ريسک در پروژه ها ، انتخاب بزرگ ترین اقلام و …
- فراهم شدن زير ساخت لازم به منظور تحليل عميق بر روی دادههای موجود در سیستم حسابرسی و همچنین اجرای بررسیهای تحليلی در رسيدگیها
مرحله چهارم: Ticketing
- تقسیم وظایف برای اعضای پروژه به طوری که هر یک از پرسنل از وظایف خود آگاه بوده وهمچنین مدیران مطلع از کارهای انجام شده و کارهایی که با تاخیر افتاده باشند
- درج نکات معوق بر روی عملیات رسیدگی های انجام شده توسط حسابرسان که توسط رسيدگي كننده قابل رویت بوده و با تایید بررسي كننده به اتمام می رسد.
- ارسال تیکت درخواست مدارک برای مشتری و مشاهده مدارک ارسال شده توسط حسابرس
مرحله پنجم: Report
- در این مرحله شما می توانید با توجه به امکانات موجود در سیستم حسابرسی اقدام به استفاده و یا ساخت گزارشات مورد نیاز خود نموده و با استفاده از داشبورد های مدیریتی ، نظارت بر روی پروژه های موسسه داشته باشید
- استخراج هدایت و انتقال نکات قابل توجه ، نامه مدیریت و ….. جهت درج در عطف نکات قابل درج در گزارشات حسابرسی
- امکان عطف دهی بصورت هوشمند و همچنین ساخت پرونده جاری و دائم بصورت ديجيتال از کليه مراحل انجام کار در انتهای عمليات حسابرسی بشکلی که دیگر نیازی به تهیه زونکن های متعدد نباشد.
3-مزایا و دستآورد حسابرسی به روش اجرای آی تی چیست؟
● اجرای حسابرسی به روش دور کاری و دسترسی در لحظه به اطلاعات پروژه های مورد رسیدگی موسسه بدون محدودیت های زمانی و مکانی و از طریق بستر اینترنت که با توجه به شیوع ویروس کرونا اهمیت بیشتری پیدا کرده است.
● افزایش سرعت ، کیفیت ، دقت و راندمان تیم حسابرسی و در نتیجه کاهش قیمت تمام شده اجرای پروژه که برای مدیران موسسات حسابرسی جهت کسب درآمد بیشتر می تواند بسیار مهم باشد
● کنترل ، نظارت و مشاهده پیشرفت پروژه ها توسط مدیران موسسات حسابرسی بر روی چندین پروژه بطور همزمان و از طریق بستر اینترنت و از محل خارج از اجرای محل پروژه
● بودجه بندي اجراي پروژه هاي حسابرسي به تفکيک نوع هر پروژه و انحراف گیری با کار در جریان موسسات حسابرسی بشکلی که در بازه زماني خاص چه افرادي منطبق با بودجه و با كيفيت استاندارد و حداقل نكات معوق فعاليت داشته اند و يا بلعكس و ..
4-کلود یا فضای ابری به چه معناست ؟
سرویس کلود مجموعه ای از خدمات نرم افزاری و سخت افزاری هست که در محل دیتا سنتر انجام می شود و کاربران با اتصال به اینترنت به این سرویس ها دسترسی پیدا می کنند.
این سرویس ها شامل SAAS , PAAS وIAAS هستند . در دنیا آمازون ، مایکروسافت و IBM ازجمله عرضه کننده این خدمات هستند در ایران ابرآروان ، ایرانسل و شرکت های تولید کننده نرم افزار این محصولات را عرضه می کنند. البته حسابرسان بیشتر با SAAS سر و کار دارند.
اطلاعاتی از رایانش ابری درسطح جهانی ارائه می شود :
● 90درصد سازمانها تا سال 2024 از سرویس های ابری استفاده خواهند کرد.
● 70 درصد بودجهIT سازمانها در سال 2021 صرف سرویس های ابری شده است.
● 70درصد درآمد شرکتsap در سال 2021 مربوط به خدمات ابری است.
● دلایل شرکتها و سازمانها در استفاده از سرویس های ابری:
● دسترسی به کامپیوترهای قدرتمند شرکتهای سرویس دهنده .
● سطح امنیت بسیار بالاتر از سطح امنیتی که یک شرکت بطور معمول ایجاد می کند.
● عدم نیاز به تهیه زیر ساخت
● استفاده از نرم افزارهای پیشرفته
● دسترسی به منابع انسانی متخصص در شرکتهای ارائه دهنده لذا شرکت نیاز به مدیر IT گران قیمت ندارد.
بنابراین دنیا با این استدلال به سمت سرویس های ابری گرایش پیدا کرده است و در ایران نیز شرکتهای بزرگ سرمایه گذاری سنگینی در این حوزه انجام داده اند.
5-چگونه از این فضا میتوان در عملیات حسابرسی استفاده کرد؟
حسابرسان در محیط مبتنی بر cloudفعالیت نمی کنند و شاید بدلایلی که شرکتها به سراغ این محصولات رفتند آن دلایل برای حسابرسان مصداق ندارد . در سطح دنیا حسابداری مبتنی بر cloud،اتوماتیک شدن حسابداری و برون سپاری حسابداری جزء ترند هاست.
6-مزایای استفاده از مزایای فضای کلود برای استفاده کنندگان آن چیست ؟
- دسترسی از هر نقطه ای: نرم افزارها و داده ها دیگر به یک دستگاه وابسته نیستند، آنها از هر نقطه ای قابل دسترسی هستند و شما می توانید همراه با تیم خود به صورت real time بر روی آنها کار کنید.
- انعطاف پذیری و مقیاس پذیری: نرم افزارهایی که در فضای ابری ساخته می شوند به میزان زیادی قابل شخصی سازی هستند، افزایش قدرت، فضای ذخیره سازی و تغییر پهنای باند توسط کاربر در این نرم افزارها بسیار راحت است.
- صرفه اقتصادی: کسب و کارها تنها در ازای میزان فعالیت خود هزینه می پردازند که معمولا این هزینه به صورت ماهیانه دریافت می شود، هیچ سخت افزاری وجود ندارد که فضای شما را بگیرد و هیچ نیازی به مصرف برق نیست.
- به روزرسانی های بدون دردسر: نرم افزارهای تحت وب دائما به روز می شوند، فروشنده فضای ابری، مسئول نگهداری، تهیه نسخه پشتیبان و عیب یابی نرم افزار است.
- سرعت بالا: خدمات مختلف از طریق یک شبکه جهانی مراکز داده امن که دائما به منظور حداکثر کردن عملکرد و کارایی به روز رسانی می شوند به شما ارائه داده می شود.
- امنیت بالا: اطلاعات شما در مقابل سیل، آتش سوزی، بلایای طبیعی و یا خرابی های سخت افزاری در یک مکان آسیب پذیر نیستند، پروتکل های امنیتی و زیرساخت ها به صورت دائمی و مداوم تجزیه و تحلیل و به روز رسانی می شوند تا تهدیدات و عیب های جدید را برطرف کنند.
7-بلاک چین چیست ؟ اصولا این ابزار یک محیط نرم افزاری است یا یک سخت افزار ؟
با گسترش فناوری اطلاعات و ارتقا زیرساختهای شبکه و افزایش روزافزون سرعت تبادل اطلاعات، امکان ایجاد پایگاههای دادههای شبکه ای فراهم شده است. مقولههای نوظهوری همچون پردازشهای ابری، اینترنت اشیاء، و دادههای بزرگ، امکان پیاده سازی دفاتر کل اشتراکی را مهیا کرده است. حوزه بلاکچین تحولی در دنیای کنونی هست که واقعا با هیچ تکنولوژی قابل مقایسه نیست .
بلاکچین برای اولین بار به عنوان فناوری اصلی بیت کوین معرفی شد، اکوسیستم ارز دیجیتال بصورت غیرمتمرکز در سال 2008 پیشنهاد شده است. جذابیت فناوری بلاکچین در استفاده از فناوری شبکه همتا به همتا همراه با علم رمزنگاری می باشد. این ترکیب افراد را قادر می سازد که بدون نیاز به یک واسطه معتمد سنتی مانند بانک یا شبکه پردازش پرداخت، که یکدیگر را نمی شناسند و با حذف واسطه و استفاده از قدرت شبکه های همتا به همتا تراکنش را انجام دهند، فناوری بلاکچین ممکن است فرصت های جدیدی برای کاهش چشمگیر هزینه های معامله و کاهش زمان تسویه معاملات فراهم کند. بلاکچین این امکان را دارد که بسیاری صنایع حتی بخش دولتی و همچنین خدمات بهداشتی را دگرگون سازد. در نتیجه، بلاکچین و آزمایش های مربوط به آن روش های نوین استفاده مجدد از مدل های سنتی است.
البته از نظر من مهترین موضوع در دنیای بلاکچین امنیت و تسلط بر IT است، در گذشته تلاش های زیادی برای ایجاد پول دیجیتال صورت گرفته است، اما همیشه شکست خورده است .بلاکچین خیلی قدیمی تر از بیت کوین است و از سال 1990 وجود داشته است حتی در شبکه Bit Torrent از فناوری بلاکچین استفاده شده است اما ساتوشی ناکاماتو یک کار مبتکرانه انجام داد و از شبکه بلاکچین برای نقل و انتقال ارزش استفاده کرد. در عصر دیجیتال کنونی، کسب وکار ها درسرتاسر جهان تراکنش هایی با حجم عظیم و بالا انجام می د هند. فناوری بلاک چین گامی به سو ی نوساز ی زیرساخت دیجیتال است و امکان سازماندهی مجدد داده ها و دارایی ها را فرا هم می کند.
شاید برای دوستان سوال ایجاد شود که بلاکچین مهم تر است یا دارایی های رمز نگاری شده. در مقام قیاس می توان گفت قیاس بلاک چین با رمز ارزها مثل ویندوز 10 و یک برنامه ورد هست پس بلاکچین در دنیای کنونی از ارزش زیادی برخوردار است گرچند در موسسات حسابرسی ایران تا کنون کار جدی در این زمینه انجام نشده ولی big 4 ها از سال 2016 در این خصوص فعال بوده اند و دپارتمان های متعدد ی در این زمینه دارند و به صورت روزانه پذیرش این فناوری در دنیا در بین مردم و جوامع و دولت رو به افزایش است.
بلاک چین اساسا یک دفتر دیجیتالی از تراکنش ها است که بصورت کپی شده می باشد و در کل شبکه سیستم های کامپیوتری روی بلاک چین توزیع می شود. هر بلوک در زنجیره شامل تعدادی از تراکنش است و هر بار که تراکنش جدیدی در بلاک چین اتفاق می افتد، رکوردی از آن تراکنش به دفتر کل هر شرکت کننده اضافه می شود. پایگاه داده غیرمتمرکز مدیریت شده توسط چندین شرکت کننده به عنوان فناوری دفتر کل توزیع شده (DLT) شناخته می شود. بلاک چین نوعی از DLT است که در آن تراکنشها با امضای رمزنگاری غیرقابل تغییر به نام هش ثبت میشوند. زیر بنای علم بلاکچین بر مبنای علم رمز نگاری یا Cryptography است. این بدان معنی است که اگر یک بلوک در یک زنجیره تغییر کند، بلافاصله مشخص می شود که دستکاری شده است. اگر هکرها می خواستند یک سیستم بلاک چین را خراب کنند، باید هر بلوک در زنجیره را در تمام نسخه های توزیع شده زنجیره تغییر دهند. بلاک چین هایی مانند بیت کوین و اتریوم با اضافه شدن بلاک ها به زنجیره به طور مداوم و پیوسته در حال رشد هستند که به طور قابل توجهی به امنیت دفتر کل می افزاید.
8-استفاده از بلاک چین چگونه در عملیات حسابرسی ممکن است ؟
موسسات حسابرسی بزگ دنیا معروف به Big Four و بسیاری از موسسات مالی از قبل توانایی های بالقوه مربوط به بلاکچین را مورد توجه قرار داده و به طور فعال در آزمایش ها، توسعه و سرمایه گذاری های آن شرکت کرده اند. دیلویت به عنوان اولین قدم، کار در زمینه بلاکچین را لانچ کرد(راه اندازی کرد).
ارنست و یانگ (EY) اولین شرکت مشاوره ای بود که بیت کوین را برای خدمات خود در سال 2017 پذیرفت و اخیراً، تعدادی از برنامه ها را ارائه داد و خدمات را برای استفاده تجاری از فناوری بلاکچین در سراسر شرکت تسهیل نمود.
9-مزایای استفاده از بلاک چین در عملیات حسابرسی چیست؟
در مقایسه با سیستم معاملات متمرکز سنتی، فناوری بلاکچین دارای چندین ویژگی فنی است:
- رمزنگاری: معاملات ثبت شده در بلاکچین با استفاده از کلید های عمومی-خصوصی رمزگذاری می شوند.
- به موقع: از آنجا که معاملات تقریباً بلافاصله در بلاکچین ارسال می شوند، فناوری بلاکچین سوابق معاملات به موقع و سازگاری حساب ها را فراهم می کند.
- میزبانی قراردادهای هوشمند: بلاکچین با تعبیه کد برنامه نویسی، قراردادهای هوشمند را تطبیق می دهد. این برنامه ها می توانند معاملات را اجرا کرده و در صورت ایجاد شرایط خاص قرارداد، ورودی های مربوط به آن را ایجاد کنند. قراردادهای هوشمند با اجرای خودکار، انتقال مالکیت را از یک طرف به طرف دیگر در یک محیط غیرمتمرکز را ایجاد می کنند.
مدل های سنتی حسابرسی بسیار ی از ریسک های مرتبط با فرآیند های مرتبط با بلاک چین را در نظر نمی گیرند. بلاکچین یک روش کاملاً جدید برای ثبت، پردازش و ذخیره اطلاعات و معاملات مالی را ارائه میدهد و این امکان وجود دارد که بلاکچین، چشم انداز حرفه حسابداری و اکوسیستم تجاری را به طور اساسی تغییر دهد.این احتمال وجود دارد که حسابرسی نیز توسط بلاک چین متحول شود. ظهور بلاک چین به معنای پایان کار تیم مالی یا حسابرسی نیست. حسابرسی و گزارشدهی بلادرنگ ، مدیران مالی و تیمهایشان را از انجام کارهای روتین و وقتگیر رها میکند تا بتوانند نقشهای استراتژیکتر و خلاقانهتری ایفا کنند و به جای پیگیری هزینههای گذشته، روی راههای جدید برای ارائه ارزش تجاری آینده تمرکز کنند. و تفسیر انسانی از داده ها و الگوهای تراکنش همچنان برای ایجاد بینش های جدیدی که می تواند منجر به رشد کسب و کار شود مورد نیاز است. فناوری بلاک چین می تواند حجم کار حسابرسی را کاهش دهد، چرخه حسابرسی را کوتاه کند و هزینه حسابرسی را تا حد زیادی کاهش دهد . همچنین میتواند به دادههای غیرقابل دستکاری و بهروزرسانی در زمان واقعی کل شبکه دست یابد، کلاهبرداری مالی را کاهش دهد و دقت حسابهای شرکتی را بهبود بخشد. فناوری بلاکچین فقط یک سیستم اطلاعاتی در یک شرکت برای مجموعه ای از معاملات نیست بلکه زیر ساختی برای جوامع تجاری است همانطور که افراد و سازمانهای بیشتری به یک شبکه بلاکچین می پیوندند، یک جامعه بزرگ از ذینفعان، مانند شرکت ها، سرمایه گذاران، حسابرسان، مقامات مالیاتی و نهادهای نظارتی، شامل یک اکوسیستم با انتقال و به اشتراک گذاری اطلاعات بوجود می آید. علاوه بر این، بلاکچین می تواند روند حسابرسی را به طور اساسی تغییر دهد. به عنوان یک رکورد کامل معاملات بطور کامل روی بلاکچین ثبت و ذخیره می شونددر یک بلاکچین ذخیره شده است ، حسابرسان دیگر نیازی به درخواست و منتظر ماندن برای ارائه داده ها و اسناد صاحبکار ندارند.اگر حسابرسی بر مبنای بلاکچین انجام شود می تواند حسابرسی با استفاده از IT و حتی فضای ذخیره سازی ابری یا کلود را تحت پوشش قرار دهد.
جهت کسب اطلاعات بیشتر از طریق لینک زیر به گروه تلگرامی “اعتدال” ملحق شوید.
نظر بدهید